Logo Sliedrecht Doet! print
Sliedrecht Doet!
Bonkelaarplein 7
3363 EL Sliedrecht
0184 - 420 539 - info@sliedrechtdoet.nl
Kom in beweging voor Sliedrecht

Lief & Leedstraat

Samen-leven in jouw buurt, een initiatief opzetten, je buren ontmoeten, elkaar helpen. Hoe doet je dat? Hoe zet je een eerste stap? Waar begin je?
Leer je buren kennen, help elkaar bij praktische zaken en leer elkaar kennen voor saamhorigheid en gezelligheid. Beter een goede buur dan een verre vriend!
Een van de manieren om meer met elkaar te verbinden in je straat is een Lied & Leedstraat zijn. In een Lief & Leedstraat nemen gangmakers het initiatief  om buren te leren kennen en een attentie te geven bij mooie en moeilijke momenten. Hiermee laat je aan elkaar weten er voor elkaar te zijn op een voor ieder passende manier. Lief & Leedstraten hebben al in meerdere woonplaatsen bewezen onderling contact te vergroten en een gevoel van eenzaamheid te verminderen.
Je kunt je aanmelden als gangmaker voor jouw straat. Je kunt zelf al een medegangmaker vragen in je straat of we kunnen je hierbij helpen. Samen kijken we hoeveel huizen onder jullie straat vallen en ontvangen jullie voor de straat een Lief & Leedpotje. Met dit geld brengen jullie attenties bij buren op mooi en minder mooie momenten in het leven. Een geboorte, een verlies of bijvoorbeeld een welkom voor nieuwe bewoners.
Hierdoor leer je elkaar beter kennen en vergroot het de mogelijkheid tot beter onderling contact met elkaar. Wellicht heb je wel meer gemeen met buren dan je denkt en vinden jullie elkaar hierdoor ook voor andere momenten. Voor een gezellig bakkie koffie, elkaar helpen bij een klus en kunnen jullie samen een oogje in het zeil houden voor jullie straat. Kortom hiermee werken jullie mee aan het vergroten van een fijne leefomgeving! Wil jij dat ook voor jouw straat? Wordt dan gangmaker, vind een mede gangmaker in je straat en meld je aan! Stuur een mail naar algemeen@bonkelaarhuis.nl met als onderwerp Lief & Leedstraat. Laat weten dat je een Lief & Leedstraat wil starten. Zet in deze mail je volledige naam, straatnaam + huisnummer en een telefoonnummer waarop we je kunnen bereiken. 

Na het ontvangen van je mail nemen we contact met je op om nader kennis te maken en te bespreken hoe van start te gaan! 

Buurtinitiatieven

Goed contact met buren draagt bij aan een prettige en veilige leefomgeving. Het vergroot je netwerk en het gevoel dat er naar je omgekeken wordt. Ook de drempel voor het vragen of geven van hulp wordt verlaagd. Het kan soms lastig zijn om dit contact te initiëren, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een simpele manier om contact te maken is door een praatje te maken als je je buren tegenkomt op straat. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het weer, de buurt of de dagelijkse bezigheden. Je kunt ook een briefje door de brievenbus doen om jezelf voor te stellen en aan te bieden om te helpen als ze ooit hulp nodig hebben.

Een andere manier om meer contact te maken met je buren is door deel te nemen aan of het organiseren van buurtactiviteiten. Dit kan variëren van buurtbarbecues tot buurtfeesten of het gezamenlijk onderhouden van een groenstrook. Door actief deel te nemen aan deze activiteiten, leer je je buren beter kennen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan.

Het kan ook een idee zijn eigen initiatief te nemen om de buurt te verbeteren. Bijvoorbeeld door een schoonmaakactie te organiseren of een buurtmoestuin aan te leggen. Dit kan niet alleen zorgen voor een betere buurt, maar ook voor meer contact onderling.
Onthoud dat het belangrijk is om geduldig te zijn en niet op te geven als er niet meteen contact ontstaat. Het kan soms even duren voordat mensen openstaan voor contact, maar uiteindelijk is het de moeite waard. Het kan al beginnen met contact leggen met een van de buren en kijken of je samen kunt optrekken in het leggen van meer contact in je eigen straat of buurt. 

In de straat - Buurtinitiatieven